WOZ-aanslag

Heb jij ook al je nieuwe WOZ-aanslag ontvangen?

In deze tijd van het jaar worden de WOZ-aanslagen weer bezorgd. Dat je huis meer waard is geworden, is natuurlijk fijn. Maar het betekent vaak ook meer betalen en dat is natuurlijk minder fijn. Controleer de aanslag daarom goed.

De peildatum voor de WOZ-waarde van een woning is 1 januari van het voorgaande jaar. Met andere woorden: dit jaar word de aanslag berekend op wat je huis waard was op 1 januari 2019.  Deze waarde is bepaald door de gemeente. Er wordt gekeken naar transactieprijzen van gelijkwaardige woningen en naar een aantal kenmerken van je woning, zoals bouwjaar, inhoud en oppervlakte.

Dit is meteen het punt waarom in de meeste gevallen de WOZ-waarde niet overeen komt met de reële waarde. Elk woning is anders, hoe gelijkwaardig ook qua bouw, heeft dezelfde perceel oppervlakte, heeft een gelijkwaardige ligging en verkeerd in dezelfde staat van onderhoud. Belangrijke punten voor de hoogte van de waarde en dus van de aanslag. 

Het kan je daarom voordeel opleveren om die WOZ-waarde zelf even te controleren. Dit is redelijk eenvoudig te doen. Ga naar www.wozwaardeloket.nl, vul hier je adresgegevens in en de WOZ-waarde en de kenmerken komen naar voren. Voer ook eens het adres in van een woning die volgens jou gelijk is. Je ontvangt dan van die woning ook de WOZ-waarde en de kenmerken. 

Vind je na dit onderzoek dat jouw WOZ-waarde op basis van vergelijkbare woningen aan de hoge kant is, dan kun je de gegevens van de site downloaden als pdf om deze mee te sturen met een eventueel bezwaarschrift. Hoe je in jouw gemeente bezwaar maakt tegen de opgelegde WOZ-aanslag lees je in de meegestuurde papieren. 

Hoog of juist laag?
Een juiste WOZ-waarde is van belang voor de hoogte van de gemeentelijke belastingen. Hierbij is een lage WOZ-waarde gunstiger: dan betaal je immers minder. Maar een hoge WOZ-waarde levert bij je hypotheekverstrekker mogelijk een verlaging van de rente-opslag op en daarmee een lager maandbedrag. 

Is je WOZ-waarde een stuk lager dan de (verwachte)reële waarde van je woning en wil je wel profiteren van de voordelen voor het verlagen van de rente-opslag? Overleg dan met je hypotheekadviseur wat jouw mogelijkheden zijn en laat een onafhankelijk en gevalideerd taxatierapport opmaken! Zo weet jij precies wat de reële marktwaarde is van de woning! 

Wij maken graag een taxatierapport voor je op!