Vereniging van Eigenaren

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Een appartementencomplex heeft (bijna) altijd een vereniging van eigenaren (VvE). Als jij een appartement koopt word je automatisch lid van de VvE. Dit lidmaatschap kan jij niet weigeren of opzeggen. Het lidmaatschap stopt op het moment dat jij het appartement verkoopt.

Wat is een VvE nu precies?

Met de eigenaren van de andere appartementen in het complex ben je samen verantwoordelijk voor het gebouw. Om ervoor te zorgen dat dit allemaal goed verloopt is er een VvE. Regelmatig is er een vergadering met alle leden, bij de meeste VvE’s is dit één keer per jaar. Tijdens deze vergadering worden de belangrijke zaken besproken over het onderhoud van het complex ook wordt dan de financiële situatie van de VvE besproken en een plan gemaakt voor de komende periode. De VvE zorgt er ook voor dat er verzekeringen worden afgesloten voor het complex (denk hierbij aan opstal, aansprakelijkheid etc.). Als eigenaar betaal je maandelijks een bedrag hiervoor, dit worden ook wel de servicekosten genoemd.

De hoogte van de VvE bijdrage is afhankelijk van diverse factoren; is er een liftinstallatie aanwezig, eigen parkeergelegenheid, is er veel onderhoud aan het pand enz.

Steeds vaker zie dat het bestuur van de VvE word uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Het gespecialiseerde bedrijf organiseert dan de vergadering met alle leden, verzorgen de boekhouding, stellen de jaarrekening op regelen het onderhoud.
Is een VVE “slapend”, dan betekent dit dat er niet wordt vergaderd, dat er geen geld op de spaarrekening staat en dat er geen collectieve opstalverzekering is. Als er groot onderhoud aan het gebouw gepleegd moet worden dan dient er ineens een groot bedrag op tafel te komen. Kortom, erg onverstandig.
Een goed en actieve VVE is dus niet alleen goed voor de onderhoudsstaat van het gebouw, maar ook voor de waarde van het appartement.